Vicke Lindstrand

Vicke Lindstrand var en av Sveriges mest kända glaskonstnärer. Det hala började när han mötte Simon Gate i samband med förberedelserna för utställningen Jönköping 1928. Gate bad honom komma Orrefors och värmdes av Simon Gates kärlek till glaset och stannade.

Vid Stockholmsutställningen 1939 framträdde han som färdig och självständig glaskonstnär vid sidan av Simon Gate och Edward Hald.

Under hela 1940-talet var Vicke Lindstrand konstnärlig ledare hos Upsala-Ekeby. Han lämnade glaset för leran och även här åstadkom han åtskilliga saker av mycket hög kvalitet. 1950 sadlade han om igen och blev konstnärlig ledare för Kosta glasbruk och med Vicke som konstnärlig ledare gick Kosta mot en ny storhetstid. Han gjorde förlagor till stora graverade praktpjäser som färgat glas och hedersgåvor.

Det finns även en sida av Vicke Lindstrands talang som inte får glömmas bort. Han gjorde fyra stora skuplturer i åtta mm glasskivor från Emmaboda. Det är Ikaros Nål i Stuttgart, Prisma i Norrköping, Grön Eld i Umeå och Legend i Glas i Växjö.

************

Han skapade en mycket lång rad glaspjäser där det unika varvades med serietillverkningen. Vicke Lindstrand gjorde för Orrefors välkända motiv som ”Pärlfiskaren” och ”Hajdödaren”. Hans vas ”De fyra vindarna” såldes för 37 000 kronor.