Värdet på olika typer av metallföremål

Silver

Silver

Konstverk går att köpa i olika metaller och det är designvärdet som kan göra att ett föremål blir mer värdefullt än marknadspriset på exempelvis guld. Guld är den ädlaste valören och med de guldpriser som finns i dagsläget medför guldvärdet att priset på guldföremålet blir högt om det dessutom är ett designföremål eller antikt föremål kan värdet vara ännu högre. I Sverige var CG Hallberg ett av de ledande guldsmedsföretagen från 1800-talet.

Att värdera guld

Guldföremål har stämplar och årsbokstäver som innebär att man kan skilja riktigt guld från oäkta. De som värderar guld använder dessutom sk proberingssyra för att se ifall det är äkta guld. Metoden går ut på att man ristar guldföremålet mot en proberingssten och sedan avgör värderaren med olika syror hur hög karathalt som föremålet har. Samtidigt har det höga guldpriset lockat fram skickliga guldförfalskare. De använder Volfram som har samma densitet som guld och täcker det med ett tjockt lager guld så att .skraptester bara visar guldet som ligger över guldet. Det enda sättet att upptäcka detta form av bedrägeri är att fila i föremålet.

 

kaplan

Köpa guld föremål

Det finns många auktionsverk som du kan köpa guldföremål som guldringar. En av de mest kända är Kaplans auktioner och i butiken kan du hitta juveler från många håll i Sverige och världen och även lösa lösa stenar. Du kan också köpa guldföremål på pantbanksauktioner och på onlinesajter som Tradera.

Sälja guld föremål

Ifall man säljer guldföremål till en guldhandlare som SMS Guld så smälts föremålet ner och ifall det är ett konstverk så innebär det att de kulturhistoriska värdena tyvärr försvinner. Men om föremålet inte har något konstnärligt värde kan själva guldvärdet vara extremt högt. Guldsmycken är ofta i 18 karat men finns också i 14 karats legering.

Andra metallföremål

Det finns andra metaller förutom guld som kan vara riktigt värdefulla.

Silver
Priset för silver är relativt lågt vilket innebär att det är fyndläge på silver. Det finns silversmycken och föremål som kan värderas mycket högt exempelvis vackert smidade föremål av silversmederna och praktfulla föremål som dryckeskannor, bägare, kannor, bestick i gediget silver, gustavianska silverljusstakar och ståtliga silverpjäser som silverstakar i rokoko. Även silverföremål har stämplar och årsbokstäver. Ryskt silver från tsartiden är spännande och fascinerar, särskilt värdefulla är föremål som tillverkades av hovleverantören Carl Fabergé.

Mässing
Mässing är en blandning som består av 67% koppar och 33% zink. I Sverige är Skultuna känt för sin mässingstillverkning.

Koppar
Koppar börjar bli mer populärt.

Platina
Platina räknas som en av de dyrare ädelmetallerna.

Tenn
Vackra tennföremål är gedigna hantverk som efterfrågas alltmer både som samlarföremål och inredningstrend. Egenskaper hos tenn är att det är mycket formbart och prismässigt är det mycket överkomligt och priserna på tenn före 1750 är ofta mycket höga och eftertraktade av samlare. I Sverige hade vi årsbokstäver för tenn men det är en snårskog kring tennstämplar eftersom reglerna har varierat under historiens gång. Antikt tenn kan tex ha 2-4 stämplar och Sverige är det enda landet som årsstämplat sitt tenn. På 1920 använde många formgivare tenn och det fanns tex företag som Svenskt Tenn, Ystad Metall och Schreeuder & Olsson.

Exempel på kända tenngjutare:
Ahlman Fredrik
Bergenholtz Zadoch
Björkman Erik
Justelius Nicolaus

Böcker:
Birger Bruzelli ”Tenngjutare i Sverige” och ”Läsning för tennvänner”
Erik Andrén ”Gammalt svenskt tenn”

Kända formgivare och mästare: Edvin Ollers, Christopher Ringeltaube, Nicolas Lake